Jaarrekening 2020

Begin maart kregen we te maken met de coronacrisis. De verwachting was dat het aantal bijstandsaanvragen toe zou nemen. De verwachte groei bleef geheel 2020 uit. Fysieke afspraken met inwoners en de re-integratieactiviteiten kwamen stil te liggen. Ondanks alle beperkingen is er creatief gekeken naar de mogelijkheden om re-integratieactiviteiten voort te zetten. Kandidaten zijn digitaal gesproken en waar mogelijk aan het werk geholpen.

Door de invoering van het screeningsinstrument (CompetenSYS) krijgen we een duidelijker beeld van de (on)mogelijkheden van de kandidaat en wordt het eenvoudiger om maatwerk te leveren. Klantmanagers gaan in het screenen van kandidaten volgens één methode aan de slag. Samen met de consulent worden kandidaten in beeld gebracht en krijgen zij passende re-integratieactiviteiten en / of ondersteuning aangeboden. Voor alle doelgroepen zijn er nu diverse instrumenten die zich richten op de ontwikkelpunten van de kandidaat. Lokale bedrijven hebben in de ontwikkeling en re-integratie van kandidaten een prominentere rol gekregen. Met de implementatie van het screeningsinstrument is er ook een start gemaakt met de implementatie van Sonar. Sonar helpt bij het transparant maken van kandidaten in de regio. Ons screeningsinstrument sluit goed aan op Sonar.

Regionaal is er (mede door Corona) veel in beweging in de werkgeversbenadering. Zo kunnen werkgevers gebruik maken van de diensten van het WSP en ‘Midden-Gelderland Werkt Door’. Met onder andere aandacht voor een tekort of overschot aan personeel. Daarnaast zijn er projecten in ontwikkeling om de toekomstige impact van de coronacrisis zo klein mogelijk te maken. In 2019 is er al een start gemaakt met de strategische arbeidsmarktagenda. Daarin worden re-integratieactiviteiten regionaal opgepakt, vindt er een nauwere samenwerking tussen ketenpartners plaats en worden kansen op de arbeidsmarkt benut. Deze arbeidsmarktagenda heeft door de coronacrisis een nog grotere rol gekregen. Zo heeft samenwerking met de provincie geleid tot een cofinanciering om kansen tijdens de coronacrisis op de arbeidsmarkt maximaal te benutten. Zo is er voor de doelgroep uit het Vso, Praktijkonderwijs en het Mbo een impuls gegeven in het regionaal behouden en opzetten van stageplekken.
Tevens zijn er voor werknemers die recent werkloos zijn geraakt herscholingsvouchers in het leven geroepen. Deze vouchers bieden de mogelijkheid kandidaten door middel van een omscholing te herplaatsen in een baan. Tegelijkertijd wordt er landelijk nagedacht over maatregelen die de effecten van de coronacrisis op de arbeidsmarkt minimaliseren. Zo is wordt er landelijk geïnvesteerd in mobiliteitsteams die ervoor moeten zorgen dat het voor mensen die werkloos zijn of dreigen te raken, niet uitmaakt waar zij zich melden en altijd breed ondersteund worden bij de vraag naar werk. Lokaal wordt nauw samengewerkt met de collega’s van economische zaken om de kansen van onze kandidaten op de lokale arbeidsmarkt optimaal te benutten.

We hebben snel ingespeeld op de gewijzigde situatie die deze crisis met zich meebrengt. Op die manier proberen we zo effectief mogelijk inwoners van werk naar werk te begeleiden en het uitkeringsbestand beheersbaar te houden.