Begroting 2022

Met het verschuiven van de invoeringsdatum naar 1 juli 2022, en gelet op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022, hebben we ervoor gekozen om zoveel mogelijk vast te houden aan de oorspronkelijke planning en de extra tijd vooral te gebruiken voor het oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet en onze werkprocessen, zodat de overgang naar de nieuwe werkwijze zo vloeiend mogelijk verloopt.

Een aantal verordeningen, zoals de legesverordening en de verordening nadeelcompensatie, zal moeten worden geactualiseerd, en wordt tussen december 2021 en februari 2022 ter vaststelling aan de raad aangeboden. Dit kan een financieel effect hebben.

In 2022 maken we een start met de actualisatie van de in 2019 vastgestelde Omgevingsvisie. Deze voldoet straks aan de eisen die de Omgevingswet eraan stelt en zal de basis zijn voor het ontwikkelen van verschillende omgevingsprogramma’s. Met de raad zal worden bezien op welke thema’s wij tot omgevingsprogramma’s zullen komen.

In Q4 van 2021 ligt er een plan van aanpak om te komen van een tijdelijk naar een definitief omgevingsplan. Daarmee zetten we in 2022 grote stappen om deze overgangsperiode tot aan het definitieve omgevingsplan zo beperkt mogelijk te houden. In Q2 van 2022 zal, als basis voor het omgevingsplan, een beleidsanalyse van het huidige bestaande beleid, beleidsregels en verordeningen gereed zijn.

Onder de Omgevingswet is participatie een belangrijk thema. In december 2021 zullen wij het participatiebeleid, gebaseerd op de interactievisie, ter besluitvorming aan uw raad aanbieden. In 2022 zullen we dit beleid evalueren. Met de inwerkingtreding van het wetsvoorstel Participatie op Decentraal Niveau zullen we in 2022 een participatieverordening opstellen (als opvolger van de inspraakverordening). Het dan vastgestelde participatiebeleid zal hiervoor de basis bieden.