Naast de ontwikkelingen in het sociale domein staat het fysieke domein ook voor een grote opgave deze coalitieperiode. Niet alleen om vanuit de Omgevingsvisie te werken met inwoners, verenigingen, bedrijven en andere (overheids)samenwerkingspartner, maar ook om handen en voeten te geven aan de implementatie van de Omgevingswet (speerpunt 1). Speerpunt 44 borgt nadrukkelijk de samenwerking tussen buiten en binnen. Waarbij de invoering van de Omgevingswet meer aangeeft wat de 'goede dingen voor de samenleving' zijn, zorgt speerpunt 44 voor de verdieping of de medewerkers op de 'goede' plek zitten en zij het 'goed' doen! 

Bij dit speerpunt benoemen wij voor nu twee resultaten:
- In afstemming met de implementatie van de Omgevingswet (speerpunt 1) betrekken wij bij elke stap in het project van deze implementatie de organisatorische impact, zodat bij de invoeringsdatum de gemeente Overbetuwe vanuit de bedoeling van de Omgevingswet voldoende is voorbereid en dus 'Omgevingswet bestendig' is.
-In aansluiting op de evaluatie van het Opgave Gericht Werken en diverse analyses zijn we aan de slag met de doorontwikkeling van de organisatie (‘Aan de slag!’). Vanaf 1 januari 2020 volgt er een nieuwe toekomstbestendige organisatiestructuur die aansluit bij de samenleving en inspeelt op de ontwikkelingen Overbetuwe Samen, de Omgevingswet en inwonersparticipatie (speerpunt 7). In de periode 2019-2023 focussen we ons op de volgende vier ontwikkelpunten: sturing en organisatie, mensen en middelen, kunde en gedrag, processen en systemen.