5. Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein regio Centraal Gelderland te Arnhem

De MGR kenmerkt zich in 2020 door een organisatie met een vast MT en meer vaste medewerkers en minder inhuur. De opstartfase in de bedrijfsvoering is achter de rug. Wat betreft huisvesting komt er voor WSP een nieuwe fase in 2020.

Het Algemeen Bestuur heeft besloten dat alle modules vanaf 2020 de indexering van de septembercirculaire gaan hanteren. Uitgangspunt is het huidig salarisniveau. De loon- en prijsstijgingen zijn verwerkt in de begroting van de modules. Met de focus op standaardisering van de planning & control cyclus binnen de MGR is er een nieuwe rekeningstructuur ingevoerd; gelijk voor alle modules. Ook is de indeling tussen programmakosten en overheadkosten voor alle modules gelijk.

De opleiding van het personeel is belangrijk om de goede kwaliteit van dienstverlening te kunnen borgen. Hiervoor is jaarlijks een budget van 2% van de loonsom begroot (vanaf 2020 voor alle modules).

Voor de modules Beheer, Inkoop en Werkgeverschap SW (WgSW) zijn er geen wijzigingen in de totale gemeentelijke bijdrage voor 2020 ten opzichte van de meerjarenbegroting 2019. De bijdrage aan de Module Onderwijszaken stijgt. We verwachten een hogere cao (3,2% in 2020), de begrote opleidingskosten volgen de MGR norm van 2% van de loonsom en stijgen daarom ook. Door deze aanpassingen is er een stijging in de gemeentelijke bijdrage voor de module leerplicht van 93k ten opzichte van 2019 en 174k ten opzichte van de meerjarenbegroting 2019 voor het jaar 2020.

De MGR is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe aanbesteding voor de Wmo en de Jeugdwet, dit moet leiden tot nieuwe contracten per 1-7-2020. De huidige contracten bieden onvoldoende mogelijkheden om bij te sturen en passen niet binnen de transformatiedoelen die de deelnemende gemeenten hebben voor het sociale domein. Er komen scherpere kwaliteitseisen voor zorgaanbieders; de verwachting is dat hierdoor de kwaliteit toeneemt en het aantal aanbieders afneemt. Overbetuwe doet mee met de aanbesteding van de MGR; er komt een passage in alle contracten dat de gemeente Overbetuwe het recht heeft om gegunde contracten voor zorgvormen dan wel specifieke producten niet (langer) af te nemen, op het moment dat het beoogde samenwerkingsverband (Overbetuwe SAMEN) de contractering van deze zorgvormen dan wel specifieke producten op zich zal nemen dan wel anders zal organiseren.

Doelstelling/openbaar belang

Het samenwerkingsverband behartigt de belangen van de deelnemers binnen het sociaal domein op het gebied van:
- inkoop van dienstverlening dan wel goederen binnen het sociaal domein;
- de Leerplichtwet 1969 en de RMC-functie;
- de dienstverlening aan werkgevers in relatie tot het plaatsen van de doelgroepen waarvoor zij een re-integratieverantwoordelijkheid hebben;
- het formele werkgeverschap voor medewerkers met een arbeidsovereenkomst in het kader van de Wet sociale werkvoorziening.

Bestuurlijk belang

AB: Wethouder B.E. Faber - de Lange  (plv. Wethouder R.W.M. Engels).

Deelnemende partijen

De 11 regio- gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal,  Wageningen,  Westervoort en Zevenaar (Zevenaar na fusie met Rijnwaarden tot 1 gemeente).

Risico’s

Risico beperkt zich tot de betaalde bijdrage. 

Risico is uittredende gemeenten uit de GR. Frictiekosten worden toegerekend aan de uittredende partij, maar de verdeling t.a.v. overhead zal verhogen.

Programma

Diversen