Verbonden partijen begroting 2021

5. Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein regio Centraal Gelderland te Arnhem

Als uitwerking van het vorig jaar vastgestelde Uitvoeringsplan 2020-2023 is voor 2021 een inhoudelijk uitvoeringsprogramma gemaakt. Daarin worden in hoofdzaak de in de afgelopen jaren ingezette werkzaamheden verder voortgezet.
• De module Inkoop heeft in 2020 de nieuwe inkoop voorbereid en start met de uitvoering van het kwaliteitskader als het gaat om toetsing en rechtmatigheid en opties voor data-analyse. Vanwege de verwachte decentralisering wordt in 2021 beschermd wonen een belangrijk onderwerp. Verder zijn de monitoring van de kwaliteit en het benutten van kwalitatieve en kwantitatieve data belangrijk.
• De module Onderwijszaken voert vanaf 2020 ook voor de gemeente Renkum de leerplichttaken uit. Dit versterkt de werkwijze als het gaat om doorgaande lijn van jeugdigen van 5 tot 23 jaar. Het RBL heeft een uitdaging als het gaat om de toename van het aantal en het complexer worden van de verzuimmeldingen. Ook komt er in 2021 een nieuw regionaal programma waar het RBL aanvullende of specifieke taken zal krijgen namens de regio. De invulling daarvan is nog niet duidelijk. Voorzien wordt dat voor het uitvoeren van de RMC-taken in 2021 minder regionale middelen beschikbaar zijn waardoor de formatie met 1 fte wordt verlaagd. Dit doordat diverse deelnemers aan de regeling een bezuinigingstaakstelling hebben neergelegd.
• De module Werkgeversservicepunt (WSP) heeft de ambitie om de rol van partner van werkgevers te versterken en daarmee nog meer te adviseren op het terrein van inclusief werkgeverschap. De arbeidsmarkt is sterk in ontwikkeling. In de keten wordt intensief samengewerkt en geleerd van projecten in het kader van Perspectief op Werk, zoals de Arbeidsmarkt Periodieke Ketenanalyse. Op basis daarvan wordt gekeken naar de opdracht van het WSP voor 2021 en de rolverdeling en verantwoordelijkheden, zodat het maximale resultaat wordt bereikt voor werkgevers, werkzoekenden, gemeenten en UWV. De doelstelling van het WSP voor 2021 wordt eind 2020 nog in de bestuurscommissie besproken.
• De module WgSW werkt in 2021 verder aan haar doelstelling, namelijk het invullen van het formeel werkgeverschap van ca. 2000 SW medewerkers. Vanaf 2020 draagt deze module ook zorg voor de zorgvuldige uitvoering van de afspraken met de naar verwachting nog elf boventallige medewerkers van Presikhaaf Bedrijven en voor wie tot eind 2021 verplichtingen zijn.
• De MGR beheerorganisatie blijft de ontwikkelingen in de modules ondersteunen. Daarbij geeft de MGR SD invulling aan de banenafspraak door 1 fte bij de beheerorganisatie in te zetten vanuit het doelgroepenregister. Daarnaast wordt de voorbereiding getroffen voor de rechtmatigheidsverklaring vanaf 2021.

 

Doelstelling/openbaar belang

Het samenwerkingsverband behartigt de belangen van de deelnemers binnen het sociaal domein op het gebied van:
- inkoop van dienstverlening dan wel goederen binnen het sociaal domein;
- de Leerplichtwet 1969 en de RMC-functie;
- de dienstverlening aan werkgevers in relatie tot het plaatsen van de doelgroepen waarvoor zij een re-integratieverantwoordelijkheid hebben;
- het formele werkgeverschap voor medewerkers met een arbeidsovereenkomst in het kader van de Wet sociale werkvoorziening.

Bestuurlijk belang

AB: Wethouder B.E. Faber - de Lange  (plv. Wethouder R.W.M. Engels).

Deelnemende partijen

De 11 regio- gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal,  Wageningen,  Westervoort en Zevenaar (Zevenaar na fusie met Rijnwaarden tot 1 gemeente).

Risico’s

Risico beperkt zich tot de betaalde bijdrage. 

Risico is uittredende gemeenten uit de GR. Frictiekosten worden toegerekend aan de uittredende partij, maar de verdeling t.a.v. overhead zal verhogen.

Programma

Diversen