Begroting 2021

Begin 2020 is door de minister besloten om de invoeringsdatum van de Omgevingswet te verschuiven naar 1 januari 2022. Op basis daarvan is ons implementatieplan geactualiseerd en vastgesteld door het college op 9 juni 2020. Er is vanuit het Rijk meer duidelijkheid gekomen, over welke werkzaamheden gemeenten moeten hebben ingeregeld voor inwerkingtreding van de wet. De VNG heeft hiervoor een lijst opgesteld met minimale acties. Deze VNG-lijst zal in 2021 onze leidraad zijn.

De Omgevingsvisie die in 2019 is vastgesteld zal verder de basis zijn voor het ontwikkelen van verschillende omgevingsprogramma’s. In eerste aanleg zal dit zich richten op het thema duurzaamheid. Met de raad zal worden bezien op welke andere thema’s wij tot omgevingsprogramma’s zullen komen. Het uitstel van de inwerkingtreding geeft ons de ruimte om de vergunning-, toezicht- en handhavingsprocessen (VTH) tegen het licht te houden, alsook de relatie/ werkafspraken met ODRA en ketenpartners.

De kennis die we hebben opgedaan bij de actualisaties van de bestemmingsplannen voor Driel, Slijk-Ewijk, Randwijk en Valburg (participatieproces in de geest van de Omgevingswet) geeft ons handvatten om in 2021 een plan van aanpak op te stellen om te komen van een tijdelijk naar een definitief Omgevingsplan. Ook zullen we een beleidsanalyse uitvoeren van het huidige bestaande beleid, beleidsregels en verordeningen, om te zien wat hiervan meegenomen kan/ moet worden in het Omgevingsplan.

Ondertussen is meer duidelijkheid gekomen over het Digitaal Stelsel Omgevingswet, waardoor we de noodzakelijke applicaties hebben kunnen aanschaffen. Deze zullen in de komende tijd worden gevuld en geïmplementeerd. Onder de Omgevingswet is participatie een belangrijk thema. Zo is ook participatiebeleid verplicht. Dit beleid wordt afgestemd (en waar mogelijk samengevoegd) met de visie op interactie met de samenleving en het implementatieplan, zodat participatie breder geborgd kan worden.

Het is aan de gemeenteraad om in 2021 een ambitie en strategie met betrekking tot de Omgevingswet te bepalen. Dat bepaalt wat voor soort gemeente we willen zijn m.b.t. de Omgevingswet (waaronder keuzes m.b.t. participatie, adviesrecht, inzet regelgeving). Het eerste deel van 2021 staat in het teken van het verkennen van de diverse mogelijkheden, alsook de gevolgen; in Q3/4 kan dan besluitvorming plaatsvinden.

Tot dusver is gewerkt met informele raadsbijeenkomsten. De raad heeft aangegeven meer formeel betrokken te willen worden en heeft hiervoor op 8 september 2020 een motie aangenomen, waarin wordt voorgesteld een raadswerkgroep Omgevingswet te formeren. Sindsdien zijn door alle fracties leden voor de raadswerkgroep aangedragen en staat een startbijeenkomst gepland voor 30 september 2020.