Jaarrekening 2021

Kunst
Op het gebied van kunst is veel gerealiseerd in 2021, ondanks Corona. In de zomer is het kunstwerk Timeline geplaatst bij de plassen van Slijk Ewijk .Een indrukwekkend landmark in dit natuurgebied.  

De hele zomer konden bezoekers van Park Lingezegen genieten van The Colorfield Performance, een uniek landartproject. Onder leiding van initiatiefnemer Dirk Hakze creëerden 500 kunstenaars een kunstwerk in de open lucht.
In het verbouwde gemeentehuis zijn drie kunstwerken gerealiseerd. Beeldend kunstenaar Marco Overkamp maakte de kunstwerken 'Glazen Kamers' in de publiekshal en 'Schervengericht' bij de Rijn Waal Zaal. Aan het kunstwerk 'Mens en Landschap' van beeldend kunstenaar Marieke Meijer wordt in januari 2022 de laatste hand gelegd. 

Cultuur
In september is de cultuurvisie 2022 - 2025 "Op Waarde Geschat" vastgesteld. 

In 2021 is extra ingezet op verankering van cultuureducatie in het onderwijs. Naast het Cultuurmenu voor het Primair Onderwijs is ook een Cultuurmenu voor het Voortgezet Onderwijs uitgegeven. Hierin staan culturele activiteiten die worden aangeboden door voornamelijk lokale aanbieders. 

Samen met scholen, provincie, andere organisaties en fondsen zijn we tot een Convenant Cultuureducatie & Meer Muziek in de Klas - Muziekakkoord gekomen dat voor de zomer is gesloten. Verdere regionale samenwerking op het gebied van muziekonderwijs voor het primair onderwijs is aangegaan met de gemeenten Lingewaard, Arnhem en Rheden door het afsluiten van een regionaal Muziekakkoord.

De eerste verkennende stappen zijn gezet naar de ontwikkeling van een digitaal plein voor cultuureducatie met verbindingen naar natuur, sport, gezondheid etc.

De samenwerking met lokale omroep RN7 is in 2021 voortgezet. Het netwerk van informatiebronnen en verslaggevers in Overbetuwe wordt in 2022 verder uitgebreid.

De Belevingskaart van Elst is in ontwikkeling. Een verhalenkaart door en voor inwoners van Elst met veel (getekende) informatie over wat er te beleven is in het dorp en wat de unieke plekken zijn om te bezoeken. In 2022 worden de kaarten uitgebracht.  

Erfgoed
De Wapenpanelen van het bestuur van het Ambt van Over-Betuwe (1327 – 1825) uit het Ambtshuis zijn gerestaureerd. Het Ambtshuis is in 2018 zo ingrijpend verbouwd dat de Wapenpanelen daar niet als eenheid bijeen konden blijven. In de ‘Oude Raadzaal’ van het gemeentehuis is een passend nieuw onderkomen gevonden.

In juli zijn de tempels onder de Grote Kerk in Elst uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. In het najaar is hier extra aandacht aan besteed tijdens een Romeinse Markt op het Plein in Elst. Ook is een Romeinse wandelroute door Elst ontwikkeld, dat langs diverse hoogtepunten uit de Romeinse geschiedenis leidt. De route zal in 2022 geopend worden.

Het erfgoedmagazine 'Ondergronds gemeente Overbetuwe' is uitgebracht en verspreid onder alle huishoudens in Overbetuwe. Er is een begin gemaakt met het buitenmuseum Elst door het plaatsen van drie 'Schatkamertjes' en drie informatieborden in de Dorpsstraat in Elst. De schatkamertjes zijn ronde vitrinekastjes die uit de grond getrokken kunnen worden en voorzien zijn van tekstuele informatie en een voorwerp. De informatieborden zijn geplaatst bij de Grote Kerk, de Werenfriduskerk en het Werenfridusplein.

In het voorjaar van 2021 is een start gemaakt met de Kerkenvisie, waarbij een inventariserend gesprek is gevoerd met de kerkbesturen van de 27 kerkgebouwen die Overbetuwe op haar grondgebied herbergt. De volgende fase is inmiddels opgestart en zal in 2022 haar vervolg krijgen.

De Monumenten fietsroute langs ruim 50 prachtige monumentale panden in Overbetuwe is ontwikkeld en de foto’s zijn geselecteerd. In 2022 wordt de route uitgebracht.