Jaarrekening 2021

Afgelopen jaar is het uitvoeringsplan “Van cliënt naar kandidaat” herijkt. Eind 2021 heeft de raad ingestemd met het beleidsplan "Overbetuwe Werkt". In het beleidsplan "Overbetuwe Werkt" hebben we nog meer de nadruk gelegd op ondersteuning van en naar werk. We proberen inwoners alvorens zij een uitkering aanvragen al te ondersteunen richting werk. In 2021 hebben we het screeningsinstrument CompetenSYS geïmplementeerd. Dit instrument helpt kandidaten zoveel mogelijk zelf de regie en verantwoordelijkheid te nemen voor hun re-integratie. De kandidaat kan het beste vertellen waar zijn of haar mogelijkheden liggen. Een goede screening maakt duidelijk waar de kandidaat nog ondersteuning bij nodig heeft. Hierdoor kunnen we gerichter ondersteuning bieden daar waar het nodig is. 

Begin 2022 is er een start gemaakt met het werkcentrum bij 2switch.  Laagdrempelig ondersteunen we inwoners met verschillende re-integratiepartners zo goed mogelijk richting werk. Zo worden kandidaten getraind in sollicitatievaardigheden, krijgen ondersteuning in het re-integreren bij onder andere 2switch en worden in samenwerking met het Wsp (werkgeversservicepunt) bemiddeld naar (passend) werk.

In eerste instantie stond de invoering van de nieuwe wet inburgering gepland op 1 juli 2021, deze is uitgesteld naar 2022. Met CompetenSYS als hulpmiddel stellen we met de inburgeraar een PIP (persoonlijk inburgeringsplan) op. Samen met de regio hebben we de leerroutes voor de verschillende taalniveaus ingekocht. De eis dat de taalaanbieders hun les afstemmen op het (meestal) lokale participatieaanbod moet leiden tot de borging van een integrale aanpak voor de integratie van nieuwe Nederlanders.

Het ESF (Europees Subsidie Fonds), heeft gemeenten middels een co-financieringsconstructie de mogelijkheid geboden de effecten van de coronacrisis op werkloosheid te ondervangen. Met de ESF gelden hebben we de mogelijkheid om voor het komende jaar extra personeel in te zetten. Op die manier kunnen we nog meer inwoners gericht ondersteunen. 

Er wordt gewerkt aan een sociaal domein brede omgekeerde verordening. Waarin niet de wetten en de regels leidend zijn, maar de hulpvraag van de inwoner. Deze omgekeerde verordening kijkt naar het effect voor de burger, is in begrijpelijke taal geschreven en biedt een goede basis voor integraal werken. In het 2e kwartaal van 2022 verwachten we de omgekeerde verordening af te kunnen ronden.