Jaarrekening 2021

De gemeente Overbetuwe realiseert met de Routekaart Duurzaam Overbetuwe 2025 de gemeentelijke klimaatdoelstellingen. In het 4de kwartaal van 2021 is de routekaart vastgesteld. 
Naast het thema Energietransitie is de routekaart uitgebreid met de thema’s; Circulaire Economie en Klimaatadaptatie. Met de geactualiseerde routekaart krijgen wij meer grip op de beleidsprestaties en –effectiviteit en kunnen wij beter anticiperen op de Omgevingswet. We benutten de routekaart ook als pilot voor een programmatische aanpak; het programma is immers één van de kennisinstrumenten uit de Omgevingswet. 

In 2020 zijn wij gestart met de activiteiten die voortvloeien uit de Transitievisie Warmte (TVW, juli 2020 door raad vastgesteld). In juli 2021 is een kwartiermaker warmte aangesteld om uitvoering te geven aan de transitievisie.
Om de TVW ten uitvoer te brengen zijn en worden kaders benut om koppelkansen goed mogelijk te maken. De eerste inschatting van kansrijke buurten is gekwantificeerd in aantal woningen en hiervoor is in een businesscase bepaald wat het eindgebruikers daadwerkelijk gaat opleveren. 
Onze  inzet voor warmte vindt daarnaast gebiedsgericht en gemeente breed plaats. Er wordt ingespeeld op het mogelijk maken van innovaties, het verder besparen van energie en het transitiegereed maken van woningen. We hebben onder meer verkend waarvoor subsidiemogelijkheden bestaan, zoals de Regeling Reductie Energiegebruik en een aanvraag Extern Advies Warmtetransitie (EAWT). Beiden zijn toegekend.

De uitvoering van de RREW  is medio 2021 gestart en uitgifte van cadeaubonnen voor huurders en woningeigenaren was een groot succes. Eind vorig jaar en begin dit jaar is gestart met de collectieve inkoopactie voor isolatie, pv panelen, warmtepompen en worden Webinars gegeven hierover. De acties leiden tot een substantiële reductie van CO2.
 
Na vaststelling van de RES 1.0 ligt nu regionaal de nadruk ligt op het uitvoeren van het bod van 1,62 Twh. Deze concretisering van de RES 1.0 heeft een (nog) sterker(e) focus op de uitvoering en realisatie van projecten. Qua elektriciteit ligt de nadruk op het uitvoeren van projecten binnen de zoekgebieden (in Overbetuwe de energiecorridor A15). 
 
Binnen de Groene Metropoolregio wordt ook gewerkt aan de duurzaamheidsthema’s. In 2021 heeft Overbetuwe ambitiedocument ondertekend waarmee wij met elkaar bereiken dat in de komende jaren voor de hele regio Arnhem-Nijmegen voor GWW projecten, circulair opdrachtgeverschap plaatsvindt en dat circulair wordt ingekocht. Duurzame woningbouw in relatie tot de ‘verstedelijkingsstrategie’ krijgt nader vorm en wij nemen deel in projecten binnen de circulaire economie en klimaatadaptatie.
Het thema biodiversiteit heeft soms al een plek in de uitvoering door initiatieven uit de samenleving te stimuleren en te faciliteren. Intensivering op dit onderwerp heeft in 2021 plaatsgevonden door het een plek te geven in het Integraal Kwaliteitsplan Openbare Ruimte.