VIII Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid (Woo)

Wet open overheid (Woo)

Terug naar navigatie - Wet open overheid (Woo)

In het kader van de Wet open overheid (Woo) streeft de gemeente Overbetuwe naar een transparante en proactieve openbaarmaking van overheidsinformatie. In 2024 hebben we verdere stappen gezet om de implementatie van de Woo te versterken, voortbouwend op de fundamenten die in voorgaande jaren zijn gelegd.

 

De Woo, die sinds 1 mei 2022 van kracht is, verplicht gemeenten om bepaalde informatiecategorieën actief openbaar te maken. De VNG heeft hiervoor een meerjarenplan opgesteld, dat wij als leidraad gebruiken voor onze implementatie. Daarnaast hebben we lokaal beleid ontwikkeld om de Woo effectief toe te passen binnen onze organisatie.

 

De Woo bestaat uit twee delen. Enerzijds betreft het de actieve openbaarmaking, anderzijds de passieve openbaarmaking. Tot slot wordt ingegaan op het verbeteren van onze informatiehuishouding.

 

Actief openbaar maken van informatie

  • Informatiecategorieën: we hebben een inventarisatie gemaakt van de elf door de Woo voorgeschreven informatiecategorieën. Voor elke categorie hebben we bepaald welke documenten al openbaar zijn en welke nog openbaar gemaakt moeten worden. Onze planning is erop gericht om te voldoen aan de verplichtingen voor actieve openbaarmaking. Op dit moment is de verwachting dat de volgende tranche in de loop van 2025 of 2026 verplicht wordt om openbaar te maken. Hiervoor is een implementatieplan opgesteld.
  • Publicatieplatform: gemeente Overbetuwe is in 2024 aangesloten op de landelijke Woo-index, zodat onze openbare documenten centraal vindbaar zijn voor iedereen. De eerste informatiecategorieën zijn hierop zichtbaar.

 

Passief openbaar maken van informatie

  • Woo-verzoeken: In 2024 hebben we 41 Woo-verzoeken ontvangen, waarvan 9 verzoeken zijn afgehandeld als informatieverzoek (zie hieronder) en 32 als Woo-verzoek in behandeling zijn genomen. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.
  • Informele afhandeling: Een deel van de informatieverzoeken kon, na overleg met de indiener, informeel worden afgehandeld zonder formele Woo-procedure. Dit zorgt voor lagere kosten, snellere doorlooptijden en grotere tevredenheid.

 

Informatiehuishouding op orde

  • Digitalisering: er is geïnvesteerd in het verbeteren van onze digitale informatiehuishouding. Zo hebben we voorbereidingen getroffen voor de implementatie van het nieuwe zaaksysteem. Dit helpt om informatie gestructureerd te hanteren en te archiveren.
  • Procesoptimalisatie: we werken aan verbetering van onze werkprocessen zodat informatie vanaf het ontstaan op een gestructureerde en toegankelijke manier wordt vastgelegd. Dit draagt bij aan een efficiëntere informatievoorziening en ondersteunt de actieve openbaarmaking.
  • Bewustwording: we zijn aan de slag gegaan met adoptie en bewustwording rondom het belang van een goede informatiehuishouding en zaakgericht werken.