Verbonden partijen jaarrekening 2022

4. Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein regio Centraal Gelderland te Arnhem

Ontwikkelingen 2022

Module Inkoop:

* Met de in gebruik name van het regionaal dashboard is mogelijk gemaakt dat binnen de regio (geanonimiseerd) data uitgewisseld kan worden over het zorggebruik. Met de lancering van het regionaal dashboard is naast lokale informatie ook zicht op regionale ontwikkelingen en trends. 

* Verbinding aanbieders en gemeenten: Samen met regiogemeenten, aanbieders en ketenpartners is het convenant Verblijf tot stand gekomen. In dit convenant hebben partijen afspraken gemaakt waarmee maximaal wordt ingezet op samenwerking in de keten en het partnership tussen regiogemeenten en aanbieders. 

* Met de lancering van een zoektool op de website van Inkoop Centraal Gelderland is de vindbaarheid van beschikbaar gecontracteerd aanbod en de specialisaties van aanbieders vergroot, zodat (gemeentelijke) verwijzers en inwoners sneller en makkelijker passende zorg kunnen vinden.

* Inkooptrajecten

- Voor de zorgvorm Verblijf Jeugd zijn de noodzakelijke voorbereidingen gestart om de nieuwe inkoop van verblijf Jeugd uit te kunnen voeren. 

- Voor Beschermd Wonen zijn noodzakelijke verbeteringen en verduidelijkingen doorgevoerd ter bijdrage aan de beweging naar Beschermd Thuis.

- Overbetuwe heeft zich per 1 juli 2022 regionaal aangesloten op de zorgvorm Huishoudelijke Ondersteuning. 

Module Onderwijs -Programma RBL

* De toestroom van Oekraïense vluchtelingen zorgde voor een nieuwe doelgroep voor het RBL.

* Proactieve en intensieve samenwerking met scholen heeft geresulteerd in dat leerlingen beter in beeld zijn.

* De RMC Routekaart is geïmplementeerd voor een methodische aanpak voortijdig schoolverlaten. Hiermee krijgen arbeid en zorg een meer nadrukkelijke plek in de begeleiding van jeugdigen die uitvallen op school.

* Met scholen zijn afspraken gemaakt om de kwetsbare jongeren die op het VSO zitten en uitstromen met het profiel onderwijs bij het RBL te melden als er ondersteuning nodig is. Voorheen werd deze groep alleen geregistreerd en niet actief benaderd. 

* NPO- en coronagelden. Om de negatieve gevolgen van de coronacrisis op te vangen, kwamen er in het afgelopen jaar gelden vrij om leerlingen extra te ondersteunen. 

Module WerkgeversServicepunt (WSP)
* De verwachte stijging van de werkloosheid als gevolg van Corona bleef uit in 2022. Er bleek juist sprake van een forse daling van het aantal uitkeringen (bijstand en WW

* Het totale WSP heeft in 2022 560 plaatsingen gerealiseerd, waaronder 141 plaatsingen in het kader van de banenafspraak. 

* Om werkgevers en (Oekraïense) werkzoekenden met elkaar in contact te brengen heeft het WSP samen met gemeenten diverse grote banenmarkten en events op locatie georganiseerd. Dit heeft geleid tot ruim 250 plaatsingen.

* Specifiek gericht op jongeren zijn projectactiviteiten als 'busses voor jobs' (oriêntatie van jongeren die met een bus naar werkgevers gaan), 'de matchingtafel' (het matchen van moeilijk bemiddelbare jongeren) en 'het Schakelpunt'(voor vroegtijdig schoolverlaters op MBO1-niveau) noemenswaardig.

* Op verzoek van deelnemende gemeenten wordt het Steunpunt SROI als submodule vanaf 2023 ondergebracht bij het WSP. In 2022 zijn hiervoor de voorbereidingen gestart.

Module Werkgeverschap Sociale Werkvoorziening (WgSW)

* Gemeenten hebben in 2022 opnieuw Scalabor aangewezen als uitvoerder voor de SW. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt voor een periode van 3 jaar (2023 t/m 2025). In lijn hiermee is ook het formeel werkgeverschap (belegd bij de MGR) voor opnieuw 3 jaar uitbesteed aan Scalabor.

* Voor ruim 1.800 SW-medewerkers is in 2022 uitvoering gegeven aan de werkgeversrol. er is opnieuw een groot aantal SW-medewerkers uitgestroomd door pensionering, ziekte etc. Deze mensen lieten werk achter voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal stroomden 126 mensen uit. Er werken nog 1717 mensen in de SW gedetacheerd bij Scalabor.

* Door de inflatie en toegenomen energieprijzen wordt het voor veel van de SW-medewerkers steeds lastiger om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Mede daarom zijn in 2022 met deelnemende gemeenten afspraken gemaakt over de mogelijkheid tot urenuitbreiding voor SW-medewerkers.  In 2022 hebben 35 medewerkers (totaal 200 uren) van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Het verzuim door ziekte is in 2022 met 1,2% gedaald tot 15,1% (december 2021 16,3%).

Module Contractmanagement Inburgering (CMI)

* Met ingang van 1 januari 2022 is de Nieuwe Wet Inburgering (Wi) in werking getreden. Gemeenten in regio Centraal Gelderland hebben gezamenlijk een regionale aanbesteding uitgevoerd voor de inkoop van inburgeringstrajecten. De contracten zijn op 1 januari ingegaan, hebben een looptijd van drie jaar met optie tot verlenging van tweemaal één jaar. 

Doelstelling/openbaar belang

Binnen deze Modulaire Gemeenschappelijke Regeling wordt op verschillende terreinen samen gewerkt in samenwerkingsmodules op het terrein van Zorg, Onderwijs en Participatie. De MGR bestaat uit een beheerorganisatie en de volgende vijf modules:

* Module Inkoop

* Module Contractmanagement Inburgering (CMI)

* Module Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland (WSP)

* Module Werkgeverschap SW (WgSW)

* Module Regionaal Bureau Leerlingzaken Midden Gelre (RBL)

Bestuurlijk worden de modules aangestuurd door bestuurscommissies, bestaande uit portefeuillehouders van de deelnemende gemeenten. De bestuurscommissie geven advies en leggen verantwoording af aan het Dagelijks Bestuur dat op zijn beurt weer verantwoording aflegt aan het Algemeen Bestuur van de MGR Sociaal Domein Centraal Gelderland (SDCG)

Bestuurlijk belang

AB: Wethouder A.T.L. van den Dam (plv. Wethouder C.B.A. Teunissen)

Deelnemende partijen

De 11 regio- gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal,  Wageningen,  Westervoort en Zevenaar.

Risico’s

Risico beperkt zich tot de bepaalde (financiële) bijdrage. 

Risico is uittredende gemeente(n) en/of beëindiging deelname aan een samenwerkingsmodule dan wel submodule uit de GR. Frictiekosten worden toegerekend aan de uittredende partij, maar de verdeling t.a.v. overhead zal verhogen.

Risico voor alle modules van de MGR op hogere indexeringen voor loonkosten en overige kosten dan waar in de primaire begroting rekening mee gehouden is. Voor de module Werkgeverschap SW geldt dit in bijzondere mate, door verhoging van het Wet Minimum Loon met 10,15% per 1 januari 2023. 

Programma

Diversen