IX Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid (Woo)

Wet open overheid (Woo)

Terug naar navigatie - Wet open overheid (Woo)

De Wet Open Overheid (WOO) is op 1 mei 2022 inwerking getreden. Het doel van de WOO is een transparante overheid. De WOO bestaat uit twee delen. Enerzijds is er de passieve openbaarmaking. Dit betreft het zogenaamde ‘WOO-verzoek’ als opvolger van de WOB. Daarmee kan een inwoner of instelling een verzoek tot openbaarmaking van informatie doen. 
Een groot deel van de WOO verzoeken werd via de website Overbetuwe.nl ingediend en ook digitaal afgehandeld. In 2022 ontving de gemeente Overbetuwe 22 WOO-verzoeken en informatieverzoeken in het kader van de WOO.

Naast de passieve openbaarmaking kent de WOO ook actieve openbaarmaking, waarbij de gemeente de verplichting heeft om stukken uit elf informatiecategorieën uit eigen beweging openbaar te maken. De invoering van de Wet door het Rijk is gefaseerd, waarbij in 2022 fase 1 is gestart maar het nog onduidelijk is wanneer fase 2 zal ingaan. Fase 1 behelst de informatie die relatief eenvoudig openbaar te maken is of zelfs als openbaar gemaakt wordt. Het afgelopen jaar is geïnventariseerd om welke informatie het gaat in deze fase, waar deze zich bevindt en is zoveel mogelijk informatie uit deze categorie actief openbaar gemaakt, bijvoorbeeld via de website officielebekendmakingen.nl, de website raadoverbetuwe.nl en de website Overbetuwe.nl. De WOO koppelt echter de plicht tot actieve openbaarmaking aan de beschikbaarheid van het Platform Open OverheidsInformatie (PLOOI), een centrale voorziening ontwikkeld onder auspiciën van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. PLOOI was bij inwerkingtreding van de WOO niet gereed, waarmee de plicht tot actieve openbaarmaking is opgeschort totdat deze voorziening beschikbaar komt. Eind 2022 werd echter duidelijk dat PLOOI wordt stopgezet vanwege de te grote complexiteit en dat er een nieuwe voorziening zal worden ontwikkeld. Om deze reden worden de WOO-informatieverzoeken in Overbetuwe nog niet actief openbaar gemaakt totdat de nieuwe voorziening beschikbaar is.

In 2022 is tevens een start gemaakt met de aanschaf van software om documenten te kunnen anonimiseren, bedoeld voor de gehele organisatie in het kader van actieve openbaarmaking. Ook is er gestart met het formuleren van een projectopdracht en de werving van een projectleider WOO die de implementatie en borging van deze Wet langs de lijnen van het Rekenkameronderzoek ‘van WOB naar WOO’ voor zijn rekening zal nemen.