Jaarrekening 2022

Kunst
In mei 2022 vond een bijzonder kunstproject plaats in Zetten en Herveld onder de naam "De Magie van de Verbinding". Doel van dit kunstproject was het stimuleren van het plezier in kunst middels verbinding en samenwerking tussen oudere en jongere kunstenaars. Dit doel is ruimschoots bereikt.

Het kunstproject ‘Espacio e imagen’ dat in 2022 in Park Lingezegen zou plaatsvinden is helaas niet doorgegaan. De initiatiefnemers van het uitwisselingsproject tussen kunstenaars uit Nederland en Spaans Baskenland ondervonden zoveel tegenslagen dat ze het project hebben geannuleerd.

In september en oktober was de tentoonstelling ‘Open je Ogen voor Mensenhandel’ in Park Lingezegen. De tentoonstelling bestaat uit dertig portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel, vastgelegd door fotograaf Ernst Coppejans. De portretten geven een inkijk in een donkere en duistere wereld. 
In de cultuurvisie “Op Waarde Geschat’ streven we naar het koppelen van maatschappelijke thema’s aan kunst, cultuur en erfgoed. Deze tentoonstelling was hier een goed voorbeeld van.

In 2022 is een meerjaren-onderhoudsplan opgesteld voor de kunstwerken in de openbare ruimte. Er is een contract afgesloten met een gespecialiseerd bedrijf, dat het achterstallig en reguliere onderhoud uitvoert. Het meest urgente onderhoud is in 2022 gepleegd.

De Kunstfietsroute is geactualiseerd. De nieuwe kunstwerken in het gemeentehuis en diverse kunstwerken in Oosterhout zijn aan de route toegevoegd.

Cultuur
In 2022 is extra ingezet op verankering van cultuureducatie in het onderwijs. De Muziekmatchgelden vanuit Méér Muziek in de Klas zijn onder andere ingezet voor de aanschaf van muziekinstrumenten voor de Blazersbende. Leerlingen in het basisonderwijs krijgen 10 weken lang les van een vakdocent muziek in het bespelen van een blaasinstrument. De lessen worden afgesloten met een concert. 
Naast de Blazersbende en het reguliere muziekonderwijs konden scholen inschrijven op de projecten: versterken van de vaardigheden van de leerkracht, musical-les, maken van een schoollied, leren componeren, Piano Biennale en muziek maken met je mobiel.  

Op 23 november jl. was de jaarlijkse cultuurbijeenkomst in Theater De KiK. Ruim 70 vertegenwoordigers van culturele organisaties namen deel aan de bijeenkomst met het thema ‘vrijwilligers’. De sprekers reflecteerden onder andere op de vragen: hoe werf je vrijwilligers, hoe vind en behoud je ze. Maar ook wat voor een organisatie heb je zelf en waar ben je naar op zoek? Wat heb je te bieden? Wij erkennen het belang van vrijwilligers voor de kunst, cultuur- en erfgoed sector en geven hier een vervolg aan. Een eerste stap is ons aanbod aan de culturele organisaties om deel te nemen aan de training 'Vrijwilligersmanagement' die in maart 2023 plaatsvindt.  

De Belevingskaart van Elst is in november 2022 uitgegeven. Een papieren wegwijzer van wat er te beleven is in Elst voor de bezoeker en voor de inwoner. Hierop staan alle plekken die ons gebied bijzonder maken en onderscheidend. Ontdek door middel van de kaart én de bijbehorende podcast verhalen van vroeger en nu. 
Tot 31 december 2022 was de kaart gratis af te halen in het gemeentehuis. Vanaf 1 januari 2023 is de Belevingskaart te koop bij de lokale ondernemers.

Erfgoed
Zestien Wapenpanelen van het bestuur van het Ambt van Over-Betuwe (1327 – 1825) zijn weer terug in Elst. De panelen, afkomstig uit het Ambtshuis, zijn gerestaureerd door Stichting Restauratie Atelier Limburg en hebben in de Oude Raadzaal van het gemeentehuis een passend nieuw onderkomen gevonden. In april 2022 heeft de feestelijke onthulling plaatsgevonden.

Op 22 oktober 2022 vond het Romeinenfestival plaats, waarbij er op drie locaties Romeinse activiteiten te beleven waren: op het evenemententerrein van Park Lingezegen gladiatorengevechten en verhalervertellers, op het voorplein van de Grote Kerk in Elst romeinse rituelen te zien, en op het marktplein voor het gemeentehuis diverse ambachten uit de Romeinse tijd. Legionairs en Romeinse burgers liepen tussen de twee locaties in Elst heen en weer in de Dorpsstraat om de verhaalplekken met elkaar te verbinden. Het festival werd goed bezocht en enthousiast ontvangen door het publiek.

In samenwerking met gemeente Lingewaard is een UNESCO fietsroute van 57 km ontwikkeld en opgenomen in de toeristisch/recreatieve Minimap van De Betuwe. Deze is bij de Overbetuwse horeca en overnachtingslocaties verspreid. De fietsroute leidt o.a. langs de Grote Kerk in Elst en diverse Romeinse hotspots in Overbetuwe. 

Een Romeinse wandelroute van 3,9 km is uitgezet in Elst en opgenomen in het Betuwse wandelnetwerk. Deze route door het centrum van Elst brengt je langs verschillende bezienswaardigheden die de wandelaar mee terug neemt in de Romeinse tijd.