01. Omgevingswet

Jaarrekening 2022
In oktober 2022 is bekend geworden dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet weer uitgesteld wordt. Een nieuwe richtdatum is 1 januari 2024.
De gemeenteraad heeft in 2022 een aantal belangrijke besluiten genomen:
- 12 juli 2022: Besluit delegatie aan het college voor de gedeeltelijke wijziging of actualisering van het Omgevingsplan;
- 15 nov. 2022: Verordening gemeentelijke adviescommissie monumenten en welstand gemeente Overbetuwe 2022 en benoemingsbesluit leden commissie ruimtelijke kwaliteit;
- 6 dec. 2022: Verordening kwaliteit uitvoering en handhaving.
Voor datum inwerkingtreding Omgevingswet zullen nog meerdere besluiten genomen moeten worden, zoals de verordening fysieke leefomgeving en een O-wet proof-legesverordening met bijbehorende tarieventabel. In 2022 is hard gewerkt aan het opstellen van deze verordeningen, ze liggen nu gereed om de lijn in te sturen, zodra meer zicht is op de datum inwerkingtreding Omgevingswet.
Het uitstel van de inwerkingtreding heeft ons de ruimte gegeven om onze eigen VTH- werkprocessen (vergunning-, toezicht- en handhavingsprocessen) tegen het licht te houden, alsook de relatie/ werkafspraken met ODRA en ketenpartners. Specifieke aandacht hebben in 2022 de omgevingstafel, het ketentesten met onze ketenpartners (DSO, samenwerkingsvoorziening, etc.) gekregen. Ook hebben we ons VTH-zaaksysteem al grotendeels kunnen inrichten. We zijn daarmee in staat om aanvragen in ons systeem te ontvangen en samen met ketenpartners te werken aan deze zaken.
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet ontstaat een omgevingsplan van rechtswege. Het proces om te komen tot een definitief omgevingsplan duurt enkele jaren. In 2022 hebben we hierbij belangrijke stappen gezet:
- We zijn begonnen met het opstellen van een casco Omgevingsplan; een structuur hoe het Omgevingsplan eruit kan komen te zien. Deze kapstok zorgt er dan straks voor dat wijzigingen van het Omgevingsplan sneller kunnen plaatsvinden en woningbouw niet stagneert door de gewijzigde planologische procedures.
- In regionaal verband zijn diverse werkgroepen ontstaan, zodat collega’s van verschillende gemeenten elkaar kunnen helpen en ondersteunen bij het bouwen van het Omgevingsplan.
- Er zijn nog geen bestuurlijke inrichtingskeuzes gemaakt. Door alvast te gaan pilotten met het Omgevingsplan (en zo te ontdekken wat kan en handig is), zijn in 2022 een aantal vragen en dilemma’s gerezen. Deze worden nu samengebracht in een notitie, waarover in Q2 van 2023 met de gemeenteraad wordt gesproken. Daarna kan het omgevingsplan ook inhoudelijk verder ingericht worden.
Er is in 2022 een onderzoek gedaan naar de structurele effecten van de Omgevingswet op financiën, organisatie, personeel en dienstverlening. Dit is vertaald in de kadernota en de begroting 2023.