Verbonden partijen begroting 2024

4. Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein regio Centraal Gelderland te Arnhem

Ontwikkelingen 2024
Module Beheer
* Binnen de beheerorganisatie worden voor de periode vanaf 2024 de mogelijkheid geboden om overige taken onder te brengen in het kader van het faciliteren van het regionale overleg en beleidsondersteuning. Vooralsnog wordt er in deze begroting nog geen financiële invulling gegeven aan deze mogelijkheid. Wanneer een Regionaal Portefeuillehoudersoverleg overige taken bij de MGR wil onderbrengen, zal de bijbehorende begroting worden overgeheveld naar de MGR. Als dit aan de orde is, wordt dit opgenomen in een begrotingswijziging 2024.

Module inkoop:
* De regio bereid een nieuwe Inkoop Zorg voor en er liggen extra verzoeken om taken uit te voeren binnen de module Inkoop. De module inkoop is hiermee gestart in 2023 en dit proces loopt door in 2024. Dit vraagt om uitbreiding van formatie in 2023 en 2024.

Module Contractmanagement Inburgering (CMI)
* De optie voor het inkopen van inburgeringstrajecten voor de samenwerkingsmodule contractmanagement Inburgeringstrajecten is toegevoegd. Dit is nu nog niet aan de orde en benodigde formatie hiervoor is niet opgenomen in de begroting.

Module Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland (WSP)
* Het structureel onderbrengen van het Steunpunt SROI met bijdrage van gemeenten.
* Het WSP zal naast werkgeversbenadering dichter bij het aanbod van kandidaten gaan zitten om matches mogelijk te maken. In 2023 is er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met het UWV over de samenwerking tussen beide teams van het WSP (UWV deel en gemeenten). Het WSP-gemeentelijk deel zal de werkzaamheden voortzetten in 2024 met meer focus op de gemeentelijke opdracht. Daarnaast blijft het WSP haar bijdrage leveren aan het regionale arbeidsmarktbeleid en wordt geanticipeerd op de mogelijke komst van de Regionale Werk Centra (RWC's).
* Module WSP gaat in 2024 haar hardware vervangen. Dit is in de begroting meegenomen. 

Module Werkgeverschap SW (WgSW)
* De module WgSW heeft eenzelfde ambitie als afgelopen jaar, namelijk het invullen van het formeel werkgeverschap van ca 1700 SW-medewerkers. Dit gebeurt op basis van de afspraken die gemeenten in 2023 opnieuw hebben vastgelegd met Scalabor en de MGR voor een periode van 3 jaar (2023-2025). Er zijn geen boventallige medewerkers van Presikhaaf Bedrijven meer in dienst van de MGR. Wel worden nog boven- en na-wettelijke uitbetalingen gedaan waarvoor een voorziening is getroffen. 

Module Regionaal Bureau Leerlingzaken Midden Gelre (RBL)

* Eind 2022 is er door branchevereniging Ingrado een nieuwe formatierichtlijn gepubliceerd. De analyse hiervan  heeft er voor 2023 toe geleid, de formatie voor leerplichttaken, waaronder ook kwalificatieplicht MBO te laten toenemen. In 2023 is een groeimodel gehanteerd voor het ophogen van de formatie en bijbehorende kosten. In 2023 wordt de uitwerking hiervan geëvalueerd om te bepalen wat nodig is in de formatie-uitbreiding leerplicht 2024. Deze verwachte ontwikkeling is nog niet verwerkt in de begroting 2024. 

Extra Samenwerkingsmodule facilitering overige regionale taken

Vanaf 1-1-2024 is deze nieuwe module toegevoegd.

Wijziging regeling MGR 

Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd met als doel de democratische legitimatie en kaderstellende en controlerende rol aan de gemeenteraden te verstevigen. Voor 1 juli 2024 moeten de wijzigingen doorgevoerd zijn in de regeling. De MGR koerst op wijziging van de regeling per 1-1-2024, zodat ook een aantal andere wijzigingen, zoals de submodule steunpunt SROI en facilitering van extra module overige regionale taken per 1 januari geborgd is..

Verder ziet de gewijzigde WGR op strengere eisen die gesteld zijn aan de afspraken bij uittreding uit de regeling. Hierop is de regeling aangepast. 

Doelstelling/openbaar belang

Binnen deze Modulaire Gemeenschappelijke Regeling wordt op verschillende terreinen samen gewerkt in samenwerkingsmodules op het terrein van Zorg, Onderwijs en Participatie. De MGR bestaat uit een beheersorganisatie met de volgende modules:

* Module Beheer

* Module Inkoop

* Module Contractmanagement Inburgering (CMI)

* Module Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland (WSP)

* Module Werkgeverschap SW (WgSW)

* Module Regionaal Bureau Leerlingzaken Midden Gelre (RBL)

* Samenwerkingsmodule facilitering overige regionale taken (nieuw vanaf 2024!)

Bestuurlijk worden de modules aangestuurd door bestuurscommissies, bestaande uit portefeuillehouders van de deelnemende gemeenten. De bestuurscommissies geven advies en leggen verantwoording af aan het Dagelijks Bestuur dat op zijn beurt weer verantwoording aflegt aan het Algemeen Bestuur van de MGR Sociaal Domein Centraal Gelderland (SDCG)

Bestuurlijk belang

AB: Wethouder A.T.L. van den Dam (plv. Wethouder C. B. A. Teunissen).

Deelnemende partijen

De 11 regio- gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal,  Wageningen,  Westervoort en Zevenaar.

Risico’s

Risico beperkt zich tot de bepaalde (financiële) bijdrage.

Risico is uittredende gemeente(n) en/of beëndiging deelname aan een samenwerkingsmodule dan wel submodule uit de GR. Frictiekosten worden toegerekend aan de uittredende partij, maar de verdeling t.a.v. overhead zal verhogen.

Risico voor alle modules van de MGR op hogere indexeringen voor loonkosten en overige kosten dan waar in de primaire begroting rekening mee gehouden is. 

Uitvoeringsrisico dat maatschappelijke doelstellingen niet worden gehaald.

Risico op onrechtmatigheid of fraude.

Risico op geen passend personeel met expertise kunnen vinden voor het uitvoeren van de opdrachten.

Risico op niet voldoen aan wet- en regelgeving voor gemeenten.

Risico op incident / hack ICT beveiliging / AVG / ICT systeem niet beschikbaar.

Programma

Diversen