7.1 Financiën

Begroting 2024
We dragen zorg voor een structureel sluitende begroting, ook in 2024. De stijgende inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt maken dat de uitgaven van onze materiële en personele budgetten en investeringen toenemen. We houden dit in balans door hier voldoende middelen voor op te nemen.
We sluiten ten aanzien van de ravijnjaren 2026 en 2027 aan bij de initiatieven op landelijk niveau. De ontstane tekorten worden veroorzaakt door rijksbeleid, derhalve gaan we er van uit dat het rijk ook met voorstellen komt over de oplossingsrichting hiervan.
Over 2024 gaat het college, net als in 2023, de financiële rechtmatigheidsverklaring afgeven bij de jaarrekening conform de regelgeving van het Rijk.
We streven naar een weerstandsratio tussen de 1,4 en 2,0. Op deze wijze zijn de risico’s voldoende beheersbaar met de beschikbare middelen. We verwachten voor 2024 binnen deze bandbreedte uit te komen.
We doen omvangrijke investeringen in de komende jaren zoals het zwembad (MFC Elst), de Wanmolen en onderwijshuisvesting. Deze investeringen hebben effect op de verhouding tussen ons eigen vermogen en vreemd vermogen, omdat we meer geld zullen gaan lenen. Er is daardoor beperkte ruimte voor nieuwe investeringen.
Resultaat (doorlopend) |
Zorgen voor een structureel sluitende begroting |
Weloverwogen keuzes maken in het besteden van de middelen (van en voor onze inwoners) |
Voldoen aan wetswijziging en zelf een bestuursverklaring afgeven vanaf het boekjaar 2023 bij de rechtmatigheidsverantwoording |
Een weerstandsratio tussen 1,4 en 2 behalen. Dan zijn de risico’s voldoende beheersbaar met de beschikbare middelen |
Ons houden aan de voorschriften van het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording). Onze begroting en jaarrekening bestaan uit verplichte onderdelen, zoals paragrafen, programma’s en een financiële onderbouwing |
Een solvabiliteit van minimaal 20% realiseren (is risiconiveau neutraal). Solvabiliteit geeft de mate aan waarin wij aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen |