Verbonden partijen begroting 2025

1. Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM)

VGGM:
De verschillende omstandigheden, de voorstellen voor de versterking van de GGD-taken en de organisatieversterking leiden tot een verhoging van de gemeentelijke bijdrage met € 4,9 miljoen. De maatschappelijke uitdagingen die steeds groter worden, zijn terug te zien in de stijging van de begroting van de GGD. Denk aan preventie en bestrijding van infectieziekten, forensische geneeskunde en de toestroom van vluchtelingen. Daarnaast is sprake van een loonstijging die voor de gehele VGGM van toepassing is. Deze onderdelen zijn meegenomen in de kadernota. Anderzijds is zowel landelijk als regionaal geconstateerd dat de Veiligheidsregio’s en GGD-en onvoldoende zijn voorbereid op nieuwe (gezondheids-)crises en om die reden versterking nodig hebben. Aanvullend heeft het bestuur van VGGM geconstateerd dat belangrijke risico’s bestaan in de continuïteit van dienstverlening door historische keuzes ten aanzien van de GGD-taken en de krappe en starre invulling van de ondersteunende functies. Ten aanzien van de hulpverleningsactiviteiten zijn er veranderingen in de maatschappij, onder andere door klimaatverandering en energietransitie, die ook leiden tot een toenemende druk op de huidige budgetten. Gelet op deze ontwikkelingen onderneemt de VGGM activiteiten om ervoor te zorgen dat zij zich ontwikkelt tot een toekomstbestendige organisatie met de daarbij behorende financiering. 

Onderdeel Jeugdgezondheidszorg: Vanaf het jaar 2026 zal de subsidie van de Voorschoolse Zorgcoördinator (VZC) worden afgebouwd. Deze functie is belegd binnen de Jeugdgezondheidszorg. De afbouw volgt een veranderde werkwijze van de Jeugdconsulenten binnen ons Sociaal Team Overbetuwe. De taken van de VZC zijn namelijk de afgelopen jaren geïntegreerd in ons Sociaal Team Overbetuwe én bij externe partners. Dit zal leiden tot een besparing vanaf 2026 op de begroting voor het maatwerkdeel VGGM.  

Onderdeel Brandweer: Belangrijke ontwikkelingen voor de brandweer die zowel gelden voor de brandweerzorg als risicobeheersing zijn informatie gestuurd werken en veilige energietransitie. Ook in 2025 is de opgave van de brandweer het toekomstbestendig houden van de brandweerorganisatie in een snel veranderende maatschappij en een slagvaardige organisatie met een sterk risicogerichte informatiepositie die anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen. Binnen de brandweer is een regiegroep ingesteld die de (landelijke) ontwikkelingen monitort en informatie binnen de brandweer verspreidt. In het netwerk met gemeenten worden pragmatische oplossingen onderzocht, zodat hier meer (risico)gericht op geadviseerd kan gaan worden.

 
Veilig Thuis: Het onderdeel frictiekosten Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming: Al geruime tijd nemen enkele Veilig Thuis-medewerkers deel aan de ontwikkelde proeftuinen in het kader van het Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming. Tot nu toe wordt er een aanvullende subsidie verstrekt voor de inzet van de medewerkers van VTGM. Veilig Thuis merkt echter in toenemende mate dat dit ook een wissel trekt op de teams van deze medewerkers bij Veilig Thuis en dat het verdelen van de werkvoorraad en taken in het team hier ook hinder van ondervindt. Niet uit te sluiten valt dat, als de ontwikkeling van deze teams zich voortzet, er extra kosten ontstaan voor de bemensing van zowel de teams van VTGM, als voor de proeftuinen. Risico is op dit moment nog niet te begroten.

Doelstelling/openbaar belang

Draagt zorg voor de wettelijke gemeentelijke taken op het gebied van openbare gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg, preventie, veilig thuis, epidemiologie, hulpverlening op het gebied van de brandweer, geneeskundige hulpverlening bij rampen, ambulancehulpverlening, bevolkingszorg, GGD en de meldkamerfunctie van brandweer en ambulancedienst.

Bestuurlijk belang

AB: - Burgemeester R.P. Hoytink-Roubos (plv. locoburgemeester) - Wethouder C.B.A. Teunissen (geen plv.)
DB: Burgemeester gemeente Lingewaard (wisselend met gemeente Overbetuwe)

Deelnemende partijen

15 regiogemeenten: Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar

Risico’s

Groot.
De algemene bedrijfsreserve (ABR) wordt gebruikt om exploitatieoverschotten en verliezen te compenseren en de risicoparagraaf af te dekken. Aangezien deze partij zelf geen verdere mogelijkheden heeft om nadelige exploitatiesaldi op te vangen komen eventuele hogere tekorten geheel voor rekening van de deelnemende gemeenten.

Programma

Duurzame en gezonde samenleving, Leefbare en bereikbare samenleving, Inclusieve en participatiesamenleving.