Begroting 2025

We dragen zorg voor een structureel sluitende begroting, ook in 2025. De stijgende inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt maken dat de uitgaven van onze materiële en personele budgetten en investeringen blijven toenemen. We houden dit in balans door hier voldoende middelen voor op te nemen en zo nodig keuzes te maken. Uitgangpunt is dat we mee- en tegenvallers  in 2025 verwerken in de verhouding 70% beperking van de uitgaven en 30% verzwaring van de lasten. 

Vanaf 2026 hebben we te maken met de zogenaamde ravijnjaren met omvangrijke verwachte tekorten. We  hebben bij de Kadernota 2025 ombuigingsvoorstellen uitgewerkt mochten we onverhoopt geen aanvullende middelen vanuit het Rijk ontvangen. We geven de meerjareneffecten van onze voorstellen aan. Ook voor dekking van de tekorten in 2026 en verder hanteren we het uitgangspunt van 70% beperking van de uitgaven en 30% verzwaring van de lasten. 
In aanloop naar de kadernota en begroting 2026 gaan we uitvoerig met de raad de voorstellen bespreken. We starten hiermee in het najaar van 2024. 

Over 2025 gaat het college, net als in 2024, de financiële rechtmatigheidsverklaring afgeven bij de jaarrekening conform de regelgeving van het Rijk. 
We streven naar een weerstandsratio tussen de 1,4 en 2,0. Op deze wijze zijn de risico’s voldoende beheersbaar met de beschikbare middelen. We verwachten voor 2025 binnen deze bandbreedte uit te komen. 

Resultaat (doorlopend)

Zorgen voor een structureel sluitende begroting

Weloverwogen keuzes maken in het besteden van de middelen (van en voor onze inwoners)

Voldoen aan wetswijziging en zelf een bestuursverklaring afgeven voor het jaar 2025 bij de financiële rechtmatigheidsverantwoording

Een weerstandsratio van tussen de 1,4 en 2,0  behalen. Dan zijn de risico’s voldoende beheersbaar met de beschikbare middelen. Het streven blijft om minimaal € 10 miljoen aan algemene reserve te behouden. 

Ons houden aan de voorschriften van het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording). Onze begroting en jaarrekening bestaan uit verplichte onderdelen, zoals paragrafen, programma’s en een financiële onderbouwing

Een solvabiliteit van minimaal 20% realiseren (is risiconiveau neutraal). Het streven is om dit op het landelijk gemiddelde (31% in 2023) te brengen. Solvabiliteit geeft de mate aan waarin wij aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen